Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

VWS: voldoende mondmaskers voor de tweede golf

PW43 - 13-10-2020
Voor de tweede golf coronabesmettingen beschikt Nederland over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, zowel bij regulier als preventief gebruik. Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op basis van onderzoek naar de huidige voorraden.
VWS: voldoende mondmaskers voor de tweede golf

Het aanbod van persoonlijke beschermingsmiddelen bestaat uit de inschatting van de voorraden bij de zorginstellingen, uit de noodvoorraad van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) en de verwachte leveringen bij het LCH en de zorginstellingen.

Tijdens het onderzoek is gekeken naar de meest gebruikte beschermingsmiddelen: chirurgische maskers, FFP-maskers, handschoenen en isolatiejassen. Bij de medische mondmaskers en isolatiejassen zijn er naar verwachting, volgens VWS, zelfs voldoende voorraden voor een eventuele derde golf. Zo bedraagt de huidige, goedgekeurde voorraad chirurgische mondmaskers ongeveer 600 miljoen stuks.

Door de wereldwijde schaarste kan de beschikbaarheid van handschoenen op termijn mogelijk wel onder druk komen te staan, daarom schaalt het LCH de inkoop van handschoenen op en wordt er gekeken of het mogelijk is handschoenen zelf te produceren in Nederland.

Inkoop zorgverleners

Zorginstellingen zijn zelf verantwoordelijk voor de inkoop van beschermingsmiddelen, benadrukt VWS, dat het LCH heeft opgericht als tijdelijke noodvoorziening. Zorginstellingen en zorgverleners die er niet in slagen zelf voldoende beschermingsmiddelen in te kopen, kunnen een beroep doen op het LCH.

Document acties

Back to top