Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw verdeelmodel beschermingsmiddelen tegen corona

PW17 - 15-04-2020
Als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen uit inkoop of eigen productie dan gaan die naar zorgverleners in ziekenhuizen, verpleeghuizen en op andere plekken waar patiënten met COVID-19 intensief worden behandeld. Dat heeft minister Martin van Rijn van Medische Zorg besloten na overleg met partijen uit de zorg.
Nieuw verdeelmodel beschermingsmiddelen tegen corona

Het nieuwe verdeelmodel is deze week ingegaan en geldt in eerste instantie voor mondkapjes, later ook voor andere persoonlijke beschermingsmiddelen. 

De verdeling van beschermingsmateriaal was tot nu toe gebaseerd op het uitgangspunt dat patiënten vooral in de acute zorg terechtkomen. Deze insteek past niet bij de huidige situatie waar sommige verpleeghuizen en GGZ-instellingen speciale afdelingen vrij moesten maken omdat personeel niet goed was beschermd, aldus Van Rijn. 

Op basis van de ervaringen op de werkvloer en adviezen van RIVM, GGD en Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zal het nieuwe verdeelmodel de komende weken verder worden ontwikkeld. Ook heeft de minister met de zorgpartijen afgesproken dat zij de RIVM-richtlijnen nogmaals onder de aandacht brengen van het zorgpersoneel. Het blijkt dat soms mondkapjes met een te hoog beschermingsniveau worden gebruikt in relatie tot het risico op besmetting. 

Van Rijn benadrukt samen met het bedrijfsleven en partijen uit de zorg met man en macht te werken aan het inkopen en zelf produceren van beschermingsmiddelen. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking van DSM, Afpro en Auping: vanaf eind april gaan deze bedrijven tot wel 1 miljoen FFP2-mondmaskers per week produceren.

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: zorg, verdeelmodel, mondkapjes
Back to top