Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lareb: bijwerkingen bij hydrocortison bereid door apothekers

11-05-2020
Bij verschillende hydrocortisontabletten en -capsules bereid door apothekers zijn bijwerkingen gemeld, onder meer het ontstaan van een levensbedreigende Addison-crisis. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Lareb: bijwerkingen bij hydrocortison bereid door apothekers

De bijwerkingen zijn niet specifiek bij één product gemeld, maar bij verschillende bereidingen door apotheken. Bij vier patiënten ontstond een Addison-crisis, wat kan leiden tot een levensbedreigende situatie van lage bloeddruk, lage bloedsuikers en coma. 

Lareb ontving tussen 22 september 2014 en 4 februari 2020 acht meldingen na gebruik van hydrocortisontabletten en -capsules. Zes van deze meldingen zijn ontvangen tussen december 2019 en februari 2020. Verder zijn twee meldingen ontvangen over problemen met de breukstreep bij het geregistreerde hydrocortisconproduct van Tiofarma.

Registratie

De meldingen die bij Lareb binnenkwamen zijn besproken met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In maart 2020 heeft het CBG tabletten hydrocortison in de sterktes 1, 5, 10 mg en 5/10 mg goedgekeurd. IGJ geeft aan dat verschillende tabletten met hydrocortison nu een registratie in Nederland hebben, meldt Lareb. Hierdoor mag een apotheker alleen collegiaal doorleveren wanneer de huidige beschikbare en geregistreerde alternatieven niet voldoen. 

Document acties

Back to top