Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kritisch advies over drie dure geneesmiddelen

PW42 - 06-10-2020
Drie dure geneesmiddelen voor achtereenvolgens niercelkanker, borstkanker en ernstige depressie kunnen niet of alleen voor specifieke patiëntengroepen uit het basispakket vergoed worden. Dat blijkt uit een beoordeling van het Zorginstituut (ZIN).
Kritisch advies over drie dure geneesmiddelen

Bij de combinatietherapie avelumab-axitinib tegen niercelkanker vindt ZIN dat er geen aanwijzingen zijn dat deze geneesmiddelen toegevoegde waarden hebben voor een specifieke patiëntengroep. Het Zorginstituut adviseert de minister om deze combinatie niet op te nemen in het verzekerde basispakket.

Voor de combinatie trastuzumab-emtansine bij borstkanker is het advies daarentegen deze wel voor een specifieke groep in het basispakket op te nemen. Voordat patiënten kunnen starten met deze combinatie moet onder meer zijn vastgesteld dat sprake is van HER2-positiviteit. Voor dit type kanker is het een effectief middel, maar vanwege de hoge kosten adviseert ZIN om over te gaan tot prijsonderhandelingen. De gemiddelde kosten voor de hele behandeling bedragen ruim € 64.000 per patiënt, de meerkosten worden geraamd op € 16,4 miljoen in het derde jaar na opname in het pakket.

Esketamine neusspray bij depressie is bedoeld voor de behandeling van volwassenen met een therapieresistente depressieve stoornis. Omdat het middel effectief is bij de behandeling van dit type depressie, adviseert het Zorginstituut het middel op te nemen in het basispakket voor deze specifieke groep patiënten.

Het middel kost jaarlijks € 10.175 per patiënt en er zijn veel potentiële gebruikers, dus ook bij dit middel is een succesvolle prijsonderhandeling door de minister een voorwaarde voor opname.

 

 

Document acties

Back to top