Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Horizonscan: veel nieuwe geneesmiddelen voor COVID-19

PW26 - 16-06-2020
Voor COVID-19 zijn honderden merkgeneesmiddelen in ontwikkeling die naar verwachting in de komende twee jaar op de markt komen. Ook het aantal nieuwe medicijnen en indicatie-uitbreidingen voor andere ziektebeelden neemt toe. Dat blijkt uit de Horizonscan van Zorginstituut Nederland (ZIN).
Horizonscan: veel nieuwe geneesmiddelen voor COVID-19

Tweemaal per jaar verschijnt de Horizonscan, een inschatting van de medicijnen die de komende twee jaar op de markt kunnen verschijnen. Vanwege de pandemie geeft ZIN daarnaast voortaan ook maandelijks een actueel overzicht van de geneesmiddelen voor COVID-19.

Op de lijst staan op dit moment 191 geneesmiddelen voor COVID-19 die zich bevinden in de fase van (pre)klinisch onderzoek. Enkele nieuwe geneesmiddelen op de lijst zijn: remdesivir (RNA-replicaseremmer), vazegepant (CGRP-receptorantagonist), leronlimab (CCR5-receptorantagonist) en favipiravir (RNA-replicaseremmer). Van onder meer de volgende medicijnen zijn indicatie-uitbreidingen in ontwikkeling: hiv-middelen lopinavir en ritonavir en reumageneesmiddelen tocilizumab, sarilumab en anakinra.

Vaccins vallen in principe buiten de Horizonscan Geneesmiddelen, omdat vaccins worden gefinancierd vanuit het Rijksvaccinatieprogramma en de scan een hulpmiddel is voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van nieuwe geneesmiddelen. Maar omdat vaccins van groot belang zijn, heeft het zorginstituut hierover wel achtergrondinformatie opgenomen in de scan voor COVID-19.

Oncologie en neurologie

Op de nieuwe Horizonscan staan in totaal 522 geneesmiddelen die de komende twee jaar mogelijk op de markt komen voor andere ziektebeelden dan COVID-19. ZIN verwacht dat ongeveer honderd middelen wellicht het komend jaar worden geregistreerd. Met name binnen de oncologie en neurologie zitten veel ontwikkelingen in de pijplijn.

60% van de medicijnen in de Horizonscan zijn spécialités, bij een derde gaat het om indicatieuitbreidingen en ongeveer 10% zijn biosimilars en generieken.

Document acties

Back to top