Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Erasmus MC: coronavirus vermenigvuldigt in neus en longen

21-04-2020
Het virus SARS-CoV-2 vermenigvuldigt zich gemakkelijk in neus en longen waardoor het mogelijk sneller overdraagbaar is dan andere virussen zoals SARS of MERS. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Erasmus MC: coronavirus vermenigvuldigt in neus en longen

De onderzoeksresultaten geven een mogelijke verklaring voor de snellere verspreiding van SARS-CoV-2 vergeleken met SARS en MERS, concludeert de afdeling virologie van het Erasmus MC. Deze virussen vermenigvuldigen zich voornamelijk dieper in de luchtwegen, waardoor ze zich minder snel verspreiden via kuchen of hoesten.

De onderzoekers vonden het virus bij apen in de neus, longen en darmen, zonder dat zij symptomen hadden zoals hoesten, verkoudheid, kortademigheid of diarree. De dieren hadden wel longontsteking, met afwijkingen vergelijkbaar met de longschade bij SARS. Bij oudere apen bleef het virus langer aantoonbaar.

Om verspreiding tegen te gaan van het nieuwe coronavirus zijn de maatregelen die het kabinet heeft genomen dus noodzakelijk, concluderen de virologen van het Erasmus MC. Het voorkomen van grote bijeenkomsten en het beperken van sociale contacten kunnen bijdragen aan het afremmen van de verspreiding.

Het onderzoek van het Erasmus MC is gepubliceerd op de website van Science.

 

 

 

Document acties

Back to top