Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CHMP start beoordeling eerste coronavaccin

02-10-2020
Voor het zogenaamde 'Oxfordvaccin' zijn de eerste resultaten van het onderzoek aangeleverd bij het Europees Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat namens Nederland in dit comité zit.
CHMP start beoordeling eerste coronavaccin

De resultaten die het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca en onderzoekers van de Universiteit van Oxford nu hebben aangeleverd, zijn gegevens uit het laboratorium. In dit laboratoriumonderzoek is onderzocht in hoeverre het vaccin het immuunsysteem helpt om antilichamen op te bouwen tegen het coronavirus. De resultaten met vrijwilligers volgen later.

De beoordeling van het vaccin tegen COVID-19 verloopt volgens een zogenoemd rolling review, waarbij een bedrijf informatie deelt met de CHMP van het Europese Medicijnagentschap (EMA) terwijl het klinische onderzoek nog in volle gang is. Zo kunnen de medicijnautoriteiten eerder starten met de beoordeling. Dit levert tijdswinst op, zonder dat delen van het onderzoek worden overgeslagen. Gedurende het proces worden de nieuwe onderzoeksresultaten gedeeld.

Het CBG verwacht dat de beoordeling door de rolling review aanzienlijk sneller kan verlopen, zonder concessies op de beoordeling van de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit van het vaccin.

S(pike)-eiwit

Het ‘Oxfordvaccin’ moet ervoor zorgen dat in het lichaam een afweer wordt opgebouwd tegen een bepaald onderdeel op de buitenkant van het coronavirus, het zogenaamde S(pike)-eiwit. Komt een gevaccineerd persoon in aanraking met het virus, dan herkent het afweersysteem dit specifieke onderdeel. Het afweersysteem voorkomt op deze manier dat het virus cellen van het lichaam binnendringt en zorgt ervoor dat iemand niet ziek, of minder ziek wordt.

In september werd het onderzoek naar dit vaccin kortdurend gestaakt vanwege een ernstige bijwerking. Tijdens de beoordeling van dit vaccin wordt hier, volgens het CBG, extra goed naar gekeken.

 

Document acties

Back to top