Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM: geen stappen tegen Roche vanwege testmateriaal

PW16 - 07-04-2020
Tegen Roche Diagnostics worden geen verdere stappen ondernomen, concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die een onderzoek was gestart omdat het bedrijf niet zou hebben meegewerkt aan het uitbreiden van de capaciteit voor coronatesten in Nederland.
ACM: geen stappen tegen Roche vanwege testmateriaal

De ACM heeft vorige week gesproken met Roche, dat een belangrijke positie heeft in Nederland op het gebied van testmateriaal, over de tekorten aan lysisbuffer en andere materialen voor coronatesten, zoals plastics en chemicaliën. Het bedrijf draagt inmiddels bij aan het vergroten van de testcapaciteit door de receptuur van de lysisbuffer met de overheid te delen. Daarnaast werkt het Zwitsers bedrijf, onder regie van de overheid, samen met producenten, laboratoria en ziekenhuizen om snel de testcapaciteit verder te vergroten.

Roche heeft aan de ACM toegezegd in deze uitzonderlijke situatie alles te doen wat redelijkerwijs van haar kan worden verwacht om ziekenhuizen en laboratoria in staat te stellen zo veel mogelijk tests uit te voeren, en eventuele belemmeringen weg te nemen.

Door deze constructieve opstelling ziet de mededingingsautoriteit op dit moment geen aanleiding verdere stappen te ondernemen tegen het bedrijf. De ACM geeft aan vertrouwen te hebben in de toezeggingen van Roche om problemen met de beschikbaarheid van testmaterialen te helpen oplossen.

Europese Commissie

Omdat problemen met testmaterialen ook in andere landen kunnen spelen, heeft de ACM in dit traject nauw samengewerkt met de Europese Commissie. De aanpak in Nederland kan, volgens de mededingingsautoriteit, mogelijk worden gebruikt door andere lidstaten als zich vergelijkbare leveringsproblemen voordoen. 

Document acties

gearchiveerd onder: Roche, ACM, testmateriaal
Back to top