Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Progesterontest hoort niet thuis bij huisarts

PW12 - 09-03-2018
Bij vrouwen met primaire amenorroe – ze zijn ouder dan 16 jaar en een eerste menstruatie heeft nog niet plaatsgevonden – voert de huisarts voortaan geen progesteronbelastingstest meer uit. De waarde van deze diagnostische test in de huisartsenpraktijk is onvoldoende duidelijk, zo stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap in de onlangs gewijzigde NHG-Standaard Amenorroe.
Progesterontest hoort niet thuis bij huisarts

De indicatie komt zelden voor en is reden om door te verwijzen naar de gynaecoloog. Die zal tevens bloedonderzoek doen en een echoscopie. Voor de test moeten vrouwen gedurende tien dagen 10 mg medroxyprogesteron slikken. Treedt binnen zeven dagen na het stoppen van de medicatie een onttrekkingsbloeding op, dan is de test positief. Dat duidt op de aanwezigheid van een uterus met functionerend endometrium.

Het huisartsengenootschap stelt verder dat het opwekken van een kunstmatige cyclus met onttrekkingsbloedingen met hormonale anticonceptie, in principe niet nodig is bij vrouwen die geen behoefte hebben aan anticonceptie. Het maskeert het herstel van de natuurlijke cyclus.

Document acties

gearchiveerd onder: Standaarden, NHG, Amenorroe
Back to top