Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe variant van het griepvirus gevonden

PW13 - 23-03-2018
In een huisartsenpraktijk in Nederland is een bijzonder griepvirus ontdekt: een variant van influenza A(H1N2). De patiënt was niet ernstig ziek en is weer hersteld en er zijn geen andere patiënten gevonden met het virus, meldt NIVEL.
Nieuwe variant van het griepvirus gevonden

Het nieuwe griepvirus bestaat uit onderdelen van twee griepvirussen die nu circuleren. Waarschijnlijk is iemand besmet geraakt met beide virussen en is hierbij een nieuwe combinatie ontstaan, een reassortant virus.

Het is niet heel gebruikelijk dat een reassortant virus ontstaat, maar het gebeurt wel vaker, aldus NIVEL. Onderzoekers verwachten niet dat dit virus mensen ernstiger ziek maakt of dat het zich sneller kan verspreiden dan de reguliere griepvirussen van dit moment. De griepprik van dit seizoen geeft waarschijnlijk ook bescherming tegen deze variant.

De patiënt bezocht begin maart een huisarts die participeert in de ‘Peilstations van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn’. Deze vijfhonderd huisartspraktijken rapporteren wekelijks over mensen met griepachtige klachten en nemen neus- en keelmonsters af bij een deel van die patiënten. Die monsters worden naar het laboratorium van het RIVM gestuurd voor onderzoek.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Virus, Influenza

Reacties

23-03-2018 15:28
J.C. Kortekaas zegt:

Los van dit feit biedt het jaarlijkse vaccin de afgelopen 2 jaar slechts beperkte bescherming.

In seizoen 2016/2017 een oversterfte tijdens de griep van 8000 personen.
Het huidige seizoen gaat er ver overheen met de dodelijkste week sinds de hongerwinter. Week 9 met 3887 overledenen.

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Monitoring_sterftecijfers_Nederland

Back to top