Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meetapparaatje voorspelt ziekten en overlijden

PW48 - 23-11-2018
Door de onderarm op een eenvoudig apparaat te leggen kan door weerkaatsing van het licht het risico worden gemeten op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en overlijden. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 73.000 deelnemers door het UMC Groningen.
Meetapparaatje voorspelt ziekten en overlijden

Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat patiënten met diabetes type 2 een hoger niveau van bepaalde chemicaliën hebben, de zogenaamde versuikeringsproducten (AGE’s). Doordat sommige AGE’s autofluorescentie in de huid geven, zijn bij deze patiënten ook hogere niveaus van autofluorescentie van de huid te zien.

Die AGE’s zijn te meten met een AGE-reader: een apparaat ter grootte van een baksteen, waarop de onderarm gelegd wordt. Door het licht in de veranderende golflengte te meten, kun je zien of de autofluorescentie van de huid is verhoogd.

Deze simpele meetmethode doet geen pijn en kost slechts tien seconden. Hoe hoger de uitslag van de autofluorescentie, hoe groter de kans om type 2 diabetes of hart- en vaatziekten te krijgen, en hoe groter de kans om te overlijden, aldus de onderzoekers.

De voorspellende waarde van de meting was onafhankelijk van traditionele risicofactoren, zoals overgewicht, metabool syndroom en verhoogde glucosespiegels. Dat betekent dat ook bij mensen die gezond lijken, autofluorescentie een belangrijke voorspeller is van toekomstige ziekte en overlijden.

Document acties

Reacties

30-11-2018 12:57
A.G. Peppelman zegt:

De kop van het artikel is erg positief. Een absolute voorspelling of daadwerkelijke diagnose stellen kan met de meter (nog) niet worden gedaan. Zie voor meer informatie ook dit artikel: http://doktermedia.nl/reviews/diabetes/2018/11/25/apparaatje-voorspelt-diabetes-en-overlijden/

Back to top