Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ: ontslag moet veiliger bij gebruik aminoglycosiden

PW45 - 01-11-2018
Ziekenhuizen informeren de huisarts vaak te laat en onvoldoende over de behandeling van een patiënt met aminoglycosiden. Ook ontvangt de apotheek bij ontslag niet van elk ziekenhuis een actueel medicatieoverzicht. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
IGJ: ontslag moet veiliger bij gebruik aminoglycosiden

Volgens de Inspectie is het van groot belang dat patiënten aminoglycosiden in de juiste dosering toegediend krijgen, die moet worden gebaseerd op de nierfunctie en bij langer gebruik ook op de concentratie in het bloed.

Voor het onderzoek naar de medicatieveiligheid rond het gebruik van aminoglycosiden bezocht de Inspectie veertien aselect gekozen ziekenhuizen in de periode december 2017-juni 2018. Aanleiding waren enkele calamiteiten waarbij patiënten die aminoglycosiden na ontslag thuis verder gebruikten gezondheidsschade ondervonden. De IGJ heeft in het onderzoek dan ook expliciet gelet op de begeleiding na ontslag.

Ziekenhuizen informeren de huisarts regelmatig te laat over het ontslag, concludeert de Inspectie. En vaak wordt de huisarts ook niet expliciet geïnformeerd over de behandeling met aminoglycosiden in het ziekenhuis. Een eventuele bijwerking kan daardoor lastiger herkend worden.

Actueel medicatieoverzicht

Verder blijkt uit het onderzoek dat de openbare apotheek niet van elk ziekenhuis na ontslag een actueel medicatieoverzicht – inclusief nierfunctie ontvangt of dat niet binnen 24 uur ontvangt. In die gevallen kreeg de patiënt een actueel medicatieoverzicht mee naar huis en werd het niet overgedragen van zorgverlener naar zorgverlener.

De meeste ziekenhuizen bewaken patiënten die aminoglycosiden krijgen, volgens de IGJ, over het algemeen goed. Nierfuncties en bloedspiegels worden volgens de professionele standaarden gecontroleerd en vrijwel altijd geregistreerd.

De Inspectie verwacht van alle ziekenhuizen dat zij de punten die onvoldoende zijn beoordeeld voor 1 januari 2019 op orde hebben gebracht.

 

 

 

 

 

Document acties

Back to top