Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Fenytoïne kan ontwikkeling ongeboren kind schaden

PW27en28 - 27-06-2018
Werknemers in de farmaceutische industrie, apotheken of ziekenhuizen die tijdens hun werk in aanraking komen met fenytoïne kunnen daar nadelige gevolgen van ondervinden. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een vandaag gepubliceerd advies.
Fenytoïne kan ontwikkeling ongeboren kind schaden

Vrouwen die zwanger zijn kunnen het risico lopen dat blootstelling aan fenytoïne hun ongeboren kind schaadt, concludeert de Gezondheidsraad op basis van beschikbare gegevens uit wetenschappelijk onderzoek.

Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ging de Gezondheidsraad na of beroepsmatige blootstelling aan fenytoïne kwaad kan voor de ontwikkeling van het ongeboren kind en de vruchtbaarheid. Ook werd beoordeeld of fenytoïne nadelige effecten kan geven op of via  borstvoeding.

De Gezondheidsraad adviseert fenytoïne te classificeren als "een stof die wordt verondersteld toxisch te zijn voor de menselijke voortplanting"(EU-categorie 1B). Over de effecten op de vruchtbaarheid en op of via lactatie zijn onvoldoende gegevens beschikbaar om conclusies te kunnen trekken. Het advies van de raad dient als uitgangspunt voor de wettelijke classificatie als reproductietoxische stof.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Fenytoïne, Industrie, Ongeboren kind
Back to top