Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG: toename tekort antibiotica is zorgelijk

PW13 - 22-03-2018
Door het toenemend tekort aan smalspectrum antibiotica krijgen patiënten steeds vaker breedspectrum antibiotica, die het risico op resistentie vergroten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.
CBG: toename tekort antibiotica is zorgelijk

Het probleem van het tekort lijkt groter dan enkele jaren terug en de uitwijkmogelijkheden zijn beperkter. Regelmatig wordt het CBG geconfronteerd met bedrijven die smalspectrum antibiotica niet meer kunnen leveren, bijvoorbeeld door een tekort aan grondstof.

Vanwege de resistentieproblemen en het ontbreken van goede alternatieven wil het college dat bestaande antibiotica beschikbaar blijven. Dat signaal is neergelegd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het is volgens het CBG positief dat artsen in Nederland heel terughoudend zijn met het voorschrijven van antibiotica. De keerzijde daarvan is dat het voor farmaceutische bedrijven economisch minder interessant wordt om antibiotica te ontwikkelen of te behouden. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan.

Een belangrijk instrument bij het aanpakken van tekorten is het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten van het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, dat in 2017 is opgericht.

Document acties

Back to top