Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Betrek patiënten beter bij behandeling met biological

05-07-2018
Patiënten vinden dat de gezamenlijke besluitvorming over de behandeling met een biological beter kan. Ook willen ze beter geïnformeerd worden bij het omzetten naar een biosimilar. Patiënten zijn wel positief over hun biological of biosimilar. Dat blijkt uit twee onderzoeken van het NIVEL onder 1171 patiënten.
Betrek patiënten beter bij behandeling met biological

Bij de start van hun behandeling worden patiënten lang niet altijd betrokken bij de keuze voor een biological. Ook bij het wisselen tussen biologicals is samen beslissen niet vanzelfsprekend, concludeert het NIVEL, op basis van de antwoorden van patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, een reumatische aandoening of psoriasis.

Het wisselen van een biological naar een biosimilar blijkt vaak te gebeuren op initiatief van de arts of het ziekenhuis: bij slechts vier op de tien patiënten is deze keuze om te wisselen met hun volledige instemming gemaakt. Bij een kwart gebeurde dit zonder instemming van de patiënt.

Bij het omzetten naar een biosimilar kreeg bijna één op de vijf patiënten hierover vooraf geen informatie. Ze wisten daardoor bijvoorbeeld niet of ze terug konden wisselen en of ze de wissel konden weigeren.

Afspraken over monitoring van het gebruik gaan meestal over zaken als vaker bloed laten prikken of direct contact opnemen met de arts bij het optreden van bijwerkingen of het verergeren van de klachten. Terwijl partijen als de Federatie Medisch Specialisten (NFU) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) juist wijzen op het belang van goede informatie voor patiënten en het monitoren bij een wisselen van een biological naar een biosimilar.

 

 

 

Document acties

Back to top