Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

€ 12,5 miljoen voor geneesmiddel uit slangengif

03-07-2018
Voor de verdere ontwikkeling van een geneesmiddel dat is geïnspireerd op de werking van slangengif en een bloeding kan stoppen, heeft het Nederlandse biotechbedrijf VarmX € 12,5 miljoen opgehaald.
€ 12,5 miljoen voor geneesmiddel uit slangengif

Voor het nieuwe geneesmiddel hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zich gebaseerd op het gif van de meest giftige slang ter wereld: de Australische bruine slang. Deze slang dood zijn prooi door grote bloedstolsels te veroorzaken. Omdat het eiwit in het slangengif dat dit doet er anders uitziet dan dat van de mens, hebben de onderzoekers het afwijkende deel van het stollingseiwit van de slang geïdentificeerd en toegepast op de menselijke versie.

Het nieuwe geneesmiddel van LUMC-spin off VarmX, waaraan LUMC-onderzoekers Paul Bilars en Pieter Reitsma zijn verbonden, kan een bloeding stoppen bij patiënten die direct werkende orale anticoagualantia (DOAC’s) gebruiken. Bloedingen vormen namelijk een ernstige bijwerking van deze bloedverdunners.

Het geld is afkomstig van investeringsmaatschappijen Biogeneration en Innovation Quarter, die € 7,5 miljoen euro stoppen in de ontwikkeling van het nieuwe geneesmiddel. De Nederlandse overheid investeert € 5 miljoen via een innovatiekrediet.  

 

Document acties

Reacties

04-07-2018 08:32
J.C. Kortekaas zegt:

In 1977 was captopril de eerste ACE-remmer en eveneens afkomstig uit slangengif.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Captopril

Back to top