Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Twee derde verzorgenden vindt administratieve werkdruk te hoog

18-12-2017
Verpleegkundigen en verzorgenden besteden gemiddeld 10,5 uur per week aan administratie. 64% van hen vindt deze administratieve werkdruk te hoog. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder zorgverleners.
Twee derde verzorgenden vindt administratieve werkdruk te hoog

Uit de ingevulde vragenlijsten van ruim 1500 zorgverleners blijkt de hoeveelheid administratie een belangrijk pijnpunt. Verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners schatten zelf in gemiddeld 10,5 uur per week te besteden aan administratie, terwijl zij een arbeidscontract hebben van gemiddeld 26,2 uur.

Ruim zeven uur besteden de zorgverleners aan cliëntgebonden administratie en ruim drie uur aan niet-cliëntgebonden administratie, zoals declaraties. Volgens het NIVEL besteden verpleegkundigen in de thuiszorg met 13,2 uur per week de meeste tijd aan administratie.

Zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg ervaren de hoogste werkdruk: 78% van de verpleegkundigen vindt de administratieve lasten te hoog. In de thuiszorg wordt de laagste druk ervaren, maar ook daar vindt een meerderheid van 55% deze te hoog.

Volgens de onderzoekers moeten dubbele administratie en het vastleggen van zaken waarmee uiteindelijk niets wordt gedaan worden vermeden. Verder kunnen leidinggevenden en managers samen met de zorgverleners kijken hoe de administratie beter is in te passen in de dagelijkse werkzaamheden. Ook is een beter ICT-systeem een mogelijke oplossing, omdat ongeveer 30% van de zorgverleners daar ontevreden over is. Ten slotte zal ook het feitelijk aantal uren dat de zorgverlener besteedt aan administratie moeten verminderen, aldus het NIVEL.

Document acties

Back to top