Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ook Rotterdamse apotheek biedt soa-test uit de muur

PW37 - 04-09-2017
Bij de in hiv gespecialiseerde PLUS-apotheek Rijken in Rotterdam is het sinds een week mogelijk een soa-test uit de automaat te halen. Hiermee volgt de apotheek het voorbeeld van de Haagse apotheek Prins Hendrikplein.
Ook Rotterdamse apotheek biedt soa-test uit de muur

Net als in Den Haag zijn uit de automaat van de Rotterdamse PLUS-apotheek ook testen verkrijgbaar voor hiv, chlamydia, gonorroe, syfilis en trichomonas. De testen, die zijn ontwikkeld door Soapoli-online, zijn een alternatief voor mensen die liever niet naar hun huisarts gaan of niet tot een risicogroep behoren en daardoor niet terecht kunnen bij de GGD.

“Het is geschikt voor iedereen die anoniem maar wel met goede begeleiding een test wil doen”, vertelt apotheker Michael Bello van PLUS-apotheek Rijken. “Het laboratorium waarvan Soapoli-online gebruik maakt is gevestigd in Rotterdam. De ziekenhuizen en huisartsen brengen de testen ook naar dit laboratorium.”

Buiten openingstijden kan een test anoniem uit de automaat worden gehaald, maar in Apotheek Rijken kopen klanten ook na het doen van de online testwijzer een test aan de apotheekbalie, vertelt Bello. “Elke test heeft een code, dus zonder de naam te noemen van de soa vragen klanten bijvoorbeeld om test nummer 9. Zo ontstaan er geen ongemakkelijke situaties.”

Apotheek Rijken is aangesloten bij PLUS, een formule voor in hiv gespecialiseerde apotheken. Bij PLUS-apotheek zijn in totaal zeventien apotheken aangesloten. “Soa-testen aanbieden vind ik een logisch verlengstuk van onze service”, aldus Bello.

Of ook andere PLUS-apotheken soa-testen uit de muur gaan aanbieden, is Bello niet bekend.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Soa's, Zelftest, Apotheken, openbaar
Back to top