Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Raad EU: homeopathische middelen werken niet

PW39 - 22-09-2017
Homeopathische middelen moeten aan dezelfde wetenschappelijke eisen voldoen als alle andere geneesmiddelen, want er kunnen geen twee soorten geneesmiddelen zijn. Dat schrijft de koepel van Europese wetenschapsacademies EASAC in een advies aan de Europese Commissie.
Raad EU: homeopathische middelen werken niet

Volgens de wetenschapsraad kan in sommige gevallen sprake zijn van een placebo-effect, maar is er geen enkel bewijs dat homeopathische middelen werken voor welke ziekte dan ook. Homeopathische middelen moeten voortaan voldoen aan dezelfde eisen als reguliere geneesmiddelen, vindt de raad, terwijl de middelen nu alleen worden gecheckt op veiligheid, niet op werkzaamheid.

Ook maakt de raad zich zorgen om de veiligheid van patiënten, omdat er onvoldoende controle is op de productie van homeopathische middelen, en omdat patiënten soms te lang wachten met het nemen van reguliere medicatie. Het promoten van homeopathische middelen waarvan de werking niet is onderzocht, dreigt bovendien het vertrouwen van het publiek in de wetenschap te ondermijnen, stellen de wetenschappers.

De EASAC vindt verder dat met de groeiende kosten van de zorg homeopathische middelen niet meer vergoed zouden moeten worden, tenzij uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat zij werkzaam en veilig zijn.

Document acties

Back to top