Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oproep: ‘Schippers pak fabrikant harder aan’

PW27/28 - 26-06-2017
Het aanpakken van dure geneesmiddelen vergt meer dan alleen onderhandelen over de prijs met fabrikanten, stellen Bas Leerink en Jan Kremer, leden van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Ze doen een oproep aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid ook andere middelen in te zetten.
Oproep: ‘Schippers pak fabrikant harder aan’

De twee vragen de minister duidelijk aan te geven “dat de maat nu echt vol is” en de aanval op “halsstarrige fabrikanten” te openen op meerdere fronten: dwanglicenties, aanpak van misbruik van machtspositie en ondersteunen van apotheekbereiding. “Dit in het belang van patiënten die wij de toegang tot innovatieve geneesmiddelen niet willen onthouden”, aldus Leerink en Kremer.

Dat het vaker misgaat in de huidige aanpak van dure geneesmiddelen blijkt volgens Leerink en Kremer uit het recente voorbeeld van het nieuwe geneesmiddel Orkambi, dat de minister niet toelaat tot de verplichte zorgverzekering omdat de prijs veel te hoog is en prijsonderhandelingen zijn mislukt.

In deze situatie kan de minister middels dwanglicenties ook andere bedrijven de mogelijkheid bieden de combinatie ivacaftor en lumacaftor (Orkambi) in Nederland op de markt te brengen, stellen Leerink en Kremer. Op die manier komt er concurrentie waardoor de prijs zal dalen.

Apotheekbereiding

Vervolgens kunnen apothekers volgens Leerink en Kremer met bereidingen de periode overbruggen tot de nieuwe geneesmiddelen op basis van de dwanglicenties op de markt komen. Hoewel apothekers wettelijk dit recht hebben, durven zij er geen gebruik van te maken uit vrees voor juridische represailles van fabrikanten, aldus de twee raadsleden.

Ten slotte kan de minister ook het misbruik van de economische machtspositie van fabrikanten aanpakken. Als dit in het geval van Orkambi aangetoond kan worden, kunnen (hoge) boetes worden opgelegd aan het bedrijf.

De RVS publiceert in september een advies over de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

 

 

Document acties

Back to top