Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

OLVG laat bereiding chemo over aan robot

PW39 - 28-09-2017
Een cytostaticarobot heeft in het OLVG in Amsterdam de bereiding van chemotherapie grotendeels overgenomen van de apothekersassistenten. De robot verkleint de kans op blootstelling en geeft de assistenten meer tijd voor complexere bereidingen.
OLVG laat bereiding chemo over aan robot

Het OLVG is het eerste ziekenhuis in de Benelux en één van de vijftig ziekenhuizen ter wereld dat werkt met deze innovatie. De robot werkt gravimetrisch: het wegen van flacons, zakken en vloeistof vindt plaats in een nauwkeurig balans. Ook worden alle flacons individueel geïdentificeerd met hoogtesensoren en fotoherkenning.

Aanleiding voor het ziekenhuis om over te stappen op een robot is de sterke toename van het aantal bereidingen van cytostatica, vertelt ziekenhuisapotheker Mirjam Crul van het OLVG. “We hebben altijd alle chemotherapie zelf bereid, maar de apothekersassistenten kregen vaker last van hun handen, onder meer door het vele bijspuiten. Dat zware werk wordt nu overgenomen door de robot.”

Door de robot krijgen de assistenten meer tijd voor complexere bereidingen, zoals cassettes en elastomeerpompen voor het thuis toedienen van intraveneuze antibiotica.

Het werken met een robot is ook veiliger omdat er een volledige barrière is tussen de apothekersassistent en de gevaarlijke stoffen, aldus Crul. “Ook hebben we door de robot minder spillage omdat we de flacons nu kunnen hergebruiken. Dat is niet mogelijk bij het bereiden met de hand.”

Hoewel de robot taken overneemt van de apothekersassistenten, zal dat niet ten koste gaan van werkgelegenheid, benadrukt Crul. “We gaan niemand ontslaan omdat we meer taken hebben dan mensen. Bij het verifiëren van medicatie bij opname en ontslag bijvoorbeeld is nog veel werk te doen.”  

Document acties

Back to top