Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Langdurige interactie ibuprofen-acetosal

PW31/32 - 03-08-2017
Zelfs wanneer acetylsalicylzuur (ASA) 12 uur na ibuprofen (IBU) wordt ingenomen, is verminderde trombocytenaggregatieremming nog merkbaar. Daarom is het advies dat wel gegeven wordt, om IBU pas twee uur na ASA in te nemen, onvoldoende bij meermaal daags gebruik van IBU.
Langdurige interactie ibuprofen-acetosal

IBU interageert met ASA als trombocytenaggregatieremmer, doordat beide aangrijpen op COX-1. Shibata et al. [J Pharm Health Care Sci. 2017;3:9] onderzochten in vitro de interactie aan de hand van de berekende platelet aggregation threshold index (PATI), dat is de concentratie waarbij een stimulus (hier 0,5-10 ug/mL collageen gedurende 5 minuten) 50% plaatjesaggregatie veroorzaakt; een hogere waarde duidt op minder aggregatie. De concentratie tromboxaan B2 (TXB2) hanteerden ze als parameter voor COX-1-activiteit.

ASA werd toegepast in een concentratie van 17 umol/L en IBU (op basis van een standaarddosis van 200 mg) in concentraties van 80 umol/L (de Cmax) en 2 umol/L (de C12h). ASA werd 6 minuten na IBU toegediend. In vergelijking met controle deed ASA de PATI aanmerkelijk toenemen en de concentratie TXB2 afnemen, maar IBU ging deze effecten tegen (zie de tabel).

Eenzelfde experiment werd verricht met loxoprofen (LOX), dat in Japan meer wordt gebruikt dan IBU en sneller wordt geklaard. Bij een standaarddosis van 60 mg is de Cmax 3,4 umol/L, de C6h 0,16 umol/L en de C12h 0,0046 umol/L. De C6h van LOX had nauwelijks nog effect op de werkzaamheid van ASA.

 

Document acties

Reacties

05-08-2017 09:01
J.C. Kortekaas zegt:

Brufen ligt bij de benzinepomp en de medicatiebewaking is in de apotheek.
Gevaarlijke scheiding van zorg en handel.

Back to top