Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Huisartsen schrijven vaker opioïden voor

19-05-2017
Nederlandse huisartsen schrijven de laatste jaren vaker opioïden voor. Deze toename komt vooral door een stijging in het voorschrijven bij andere aandoeningen dan kanker. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL, op verzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Huisartsen schrijven vaker opioïden voor

In de periode van 2005 tot en met 2015 is het aantal patiënten in Nederland dat een sterkwerkende opioïode voorgeschreven kreeg verzesvoudigd. Vooral het voorschrijven van oxycodon is aanzienlijke gestegen; dit is in lijn met de trend in andere landen.

De toename is het sterkst bij Nederlanders boven de 75 jaar en kan volgens het NIVEL mogelijk deels worden verklaard door de vergrijzende bevolking.

Huisartsen schrijven opioïden vooral voor bij klachten, symptomen en aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals rug-, nek-, en schouderpijn.

In 80% van de gevallen waarbij voor het eerst een opioïde werd voorgeschreven bij andere aandoeningen dan kanker, koos de huisarts voor een zwakwerkend opioïde. Dit is conform de adviezen in de NHG-Standaard Pijn.

In totaliteit worden sterkwerkende opioïden nog steeds minder vaak voorgeschreven dan zwakwerkende opioïden.

Document acties

Back to top