Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek naar tijdstip van inname aspirine

PW33/34 - 09-08-2017
Kan een ander tijdstip van inname van acetylsalicylzuur de terugkeer van hart- en vaatziekten beter voorkomen? Voor een onderzoek naar het antwoord op deze vraag onder vierduizend patiënten heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vijf ton subsidie ontvangen.
Onderzoek naar tijdstip van inname aspirine

Hoogleraar huisartsgeneeskunde Mattijs Numan en huisarts-onderzoeker Tobias Bonten gebruiken de gelden uit het ZonMW-programma voor hun onderzoek naar hart- en vaatziekten, meldt het LUMC.

Miljoenen mensen gebruiken wereldwijd dagelijks acetylsalicylzuur ter preventie van hart-en vaatziekten. De meerderheid van de patiënten neemt dit geneesmiddel in de ochtend in , terwijl volgens Numan uit eerder onderzoek blijkt dat inname in de avonduren gunstiger is. “Dan wordt de klonterneiging tijdens de ochtenduren namelijk beter geremd.”

Met hun team gaan Numan en Bonten onderzoeken of het verplaatsen van het innametijdstip geen extra bijwerkingen veroorzaakt. Ze volgen hiervoor vier jaar lang vierduizend gebruikers van acetylsalicylzuur, van wie de helft ’s avonds en de helft ’s ochtends de pil inneemt.

Naast bijwerkingen kijken de onderzoekers naar: de terugkeer van hart- en vaatziekten, de klontering van bloedplaatjes, de kwaliteit van leven en de kosteneffectiviteit.

Document acties

Back to top