Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Galenusprijs voor verrijkte autologe stamcellen

06-10-2017
De Galenusprijs 2017 is toegekend aan het middel Strimvelis. Dit product bestaat uit lichaamseigen CD34-positieve stamcellen waaraan een gen is toegevoegd voor het enzym adenosinedeaminase.
Galenusprijs voor verrijkte autologe stamcellen

Het middel wordt toegepast bij ernstige gecombineerde immuundeficiëntie als gevolg van adenosinedeaminasedeficiëntie (adenosine deaminase-severe combined immune deficiency, ADA-SCID). Zonder behandeling is deze zeer zeldzame aandoening (in Nederland een patiënt per twee à drie) dodelijk binnen een jaar na de geboorte. De jury verwacht dat de effecten van Strimvelis levenslang aanhouden. Het aantal infecties daalt sterk en de immuunfunctie wordt hersteld.

De Galenus Researchprijs ging naar dr. Mario van der Stelt. Hij werkt bij de afdeling Moleculaire Fysiologie van de Universiteit Leiden aan therapeutische toepassingen van endocannabinoïden, in het bijzonder bij kanker en neurodegeneratie. De jury noemt hem “een groot researchtalent in de Nederlandse farmaceutische wetenschappen, die in de komende jaren een belangrijke bijdrage zal leveren aan farmacochemisch onderzoek”.

Beide prijzen werden op 3 oktober uitgereikt tijdens de FIGON Dutch Medicines Days in Ede.

Document acties

Back to top