Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Daling aantal nieuwe hiv-besmettingen zet door

17-11-2017
Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland blijft dalen, zij het in beperkte mate. In 2016 waren er ongeveer 820 nieuwe hiv-diagnoses, blijkt uit cijfers die vandaag door Stichting HIV Monitoring zijn gepresenteerd.
Daling aantal nieuwe hiv-besmettingen zet door

Onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) blijkt sprake te zijn van een doorzettende trend om in een eerder stadium van de infectie gediagnosticeerd te worden. Volgens HIV Monitoring duidt dit erop dat er meer wordt getest op hiv, vooral in Amsterdam. Hier worden MSM vaker vroeger in de infectie gediagnosticeerd dan in de rest van het land, mogelijk door het initiatief H-TEAM in deze stad.

In Amsterdam waren bij 36% van de MSM aanwijzingen voor een recente infectie op het moment van het stellen van de hiv-diagnose, vergeleken met 22% bij MSM in de rest van het land. Ook had in Amsterdam 77% van de MSM ten tijde van de diagnose een meer intact immuunsysteem (CD4-aantal boven 350 cellen/mm3), tegenover 58% in de rest van Nederland.

Daarnaast komen volgens HIV Monitoring nog veel mensen met hiv pas laat in de hiv-zorg, dat wil zeggen met een reeds verzwakt immuunsysteem (CD4-aantal onder 350 cellen/mm3) of zelfs met aids. Dit was het geval voor 37% van de MSM, 63% van de andere mannen en 43% van de vrouwen.

Van de mensen bij wie in 2016 hiv werd vastgesteld, was bijna twee derde MSM. De andere mensen waren voor het merendeel mannen en vrouwen die door heteroseksueel contact geïnfecteerd waren geraakt.

Bij ongeveer een derde van alle vorig jaar vastgestelde hiv-diagnoses ging het om mensen die niet in Nederland zijn geboren.

 

 

 

Document acties

Back to top