Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

WHO: zikavirus mogelijk deze zomer in Europa

19-05-2016
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO houdt een uitbraak van het zikavirus in Europa in de komende drie, vier maanden voor mogelijk. Het risico verschilt echter per regio. Vooral Zuid-Europese landen zouden snel maatregelen moeten nemen om het besmettingsgevaar te minimaliseren.
WHO: zikavirus mogelijk deze zomer in Europa

Dat heeft de WHO gisteren laten weten in een nieuwe studie over de verspreiding van het virus. Dit virus kan onder meer leiden tot microcefalie. Twee derde van de Europese landen, vooral de noordelijke, hebben weinig of niets te vrezen.

Besmetting vindt eerder plaats in gebieden waar de mug die zika en dengue overbrengt, relatief veel voorkomt. Dat is ten noordoosten van de Zwarte Zee en op Madeira. Op dat Portugese eiland brak vier jaar geleden knokkelkoorts uit, de eerste bewezen infectie in Europa sinds bijna een eeuw.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een plan van president Barack Obama afgewezen om $ 1,9 miljard (€ 1,7 miljard) te investeren in onderzoek naar een vaccin tegen het virus. Een dag eerder vond de Senaat dit al teveel geld, maar stemde wel in met een bedrag van $ 1,1 miljard. Het Huis van Afgevaardigden sneed verder in dit budget door slechts $ 622 miljoen toe te kennen.

Sommige parlementariërs die tegenstemden wezen erop dat de regering al $ 600 miljoen heeft gestoken in onderzoek naar een vaccin. Andere tegenstanders zeiden dat het geld dat Obama wil spenderen grotendeels ten koste gaat van het budget voor onder andere research naar een ebolavaccin.

Obama heeft laten weten een veto te overwegen om zijn plan door te zetten. Hij baseert zich op toenemende vrees van gezondheidsdeskundigen voor verdere verspreiding van het virus in de Verenigde Staten. In bijna alle staten werden de afgelopen maanden patiënten opgenomen met het zikavirus.

Document acties

gearchiveerd onder: Politiek
Back to top