Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers investeert miljoenen in nieuwe antibiotica

22-09-2016
Voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica investeert minister Edith Schippers van Volksgezondheid de komende vier jaar ruim € 6 miljoen. Dat heeft zij gisteren bekendgemaakt in New York, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over het bestrijden van antibioticaresistentie.
Schippers investeert miljoenen in nieuwe antibiotica

Het geld is bestemd voor een nieuw onderzoeksprogramma en voor het nieuw op te richten National Antibiotic Development Platform. Het platform is onderdeel van het Netherlands Center for One Health en gaat onderzoek bundelen en versterken. Zowel het platform als het onderzoek gaan nog eind dit jaar van start.

Het nationale onderzoeksplatform faciliteert de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en alternatieven. Belangrijkste partners zijn: Center for Antimicrobial Research in Leiden, Center for Sustainable Antimicrobials in Groningen, Immuno Valley en het Netherlands Center for One Health.

Samen met de Technologiestichting STW, het ministerie van VWS, de topsector Life Sciences & Health en de bovengenoemde partners wordt het onderzoeksprogramma opgezet. Techonologiestichting STW investeert € 2 miljoen in het programma.

Dertien farmaceutische bedrijven presenteerden een dag voor de speciale VN-vergadering gisteren in New York een plan voor de bestrijding van antibioticaresistentie. In het plan beschrijven de fabrikanten maatregelen die verstandig gebruik van antibiotica moeten bevorderen. Ook hebben zij ideeën om antibiotica, vaccinaties en diagnostiek beter toegankelijk te maken en milieuvervuiling door de antibioticaproductie tegen te gaan.  

 

 

Document acties

Reacties

23-09-2016 11:46
J.C. Kortekaas zegt:

Nederland kweekt zelf resistente micro-organismen in de intensieve veehouderij.
Als er 1 kip ziek is wordt de hele stal behandeld.
Vervolgens zijn de huisartsen zo terughoudend met antibiotica dat bejaarden onnodig aan longontsteking overlijden.
Landbouw zit dan ook bij het ministerie van EZ, niet bij VWS.
Zoals de bankman stelde: "Investeringen in bio-industrie gaan boven de volksgezondheid in het algemeen."

Back to top