Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risico 5-alfa-reductaseremmer bij vrouw

PW42 - 19-10-2016
Apothekers en voorschrijvers moeten beter opletten als vrouwen 5-alfa-reductaseremmers gaan gebruiken. Dat stelt hoofdonderzoeker en apotheker Martina Teichert van de KNMP nadat zij het gebruik van deze teratogene middelen onder vrouwen onderzocht. Ze moeten vrouwen wijzen op de risico’s bij een zwangerschap en betrouwbare anticonceptie bespreken. “Een medisch farmaceutische beslisregel zou apothekers hierbij kunnen ondersteunen”, aldus Teichert.
Risico 5-alfa-reductaseremmer bij vrouw

Gebruik van de 5-alfareductaseremmers door vrouwen is gecontra-indiceerd. Toch gebruikten vorig jaar 651 Nederlandse vrouwen finasteride of dutasteride off label voor de behandeling tegen haaruitval. 213 waren in de vruchtbare leeftijd en 98 van hen gebruikten geen anticonceptie via de apotheek.

Deze resultaten, onlangs gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology, laten wel een daling in het aantal gebruikers zien vergeleken met vier voorgaande jaren.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venerologie raden vrouwen af 5-alfareductaseremmers te gebruiken vanwege gebrek aan bewijs voor een effect bij haaruitval. [CR]

Document acties

Back to top