Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek naar optimale dosis rituximab

15-12-2016
Reumapatiënten reageren mogelijk even goed op een lagere dosis rituximab, wat minder bijwerkingen geeft en kosten bespaart. Het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek starten een tweejarig onderzoek naar de optimale dosering van rituximab.
Onderzoek naar optimale dosis rituximab

Het onderzoek kost ongeveer € 300.000 en wordt betaald door de zorgverzekeraars CZ en Menzis, zo meldt het Radboudumc. De Sint Maartenskliniek en het Radboudumc willen het onderzoek starten onder 140 patiënten met reumatoïde artritis die rituximab al gebruiken.

Uit een eerdere studie van de Sint Maartenskliniek naar andere biologische reumamedicatie bleek dat een grote groep patiënten met een lagere dosis toe kan. Een deel van die patiënten bleek zelfs helemaal zonder de geneesmiddelen te kunnen, met dezelfde goede behandelresultaten als voorheen.

Dankzij een lagere dosering hoeven de patiënten minder prikken te krijgen en op termijn zullen ze minder hinder ondervinden van bijwerkingen.

Als blijkt dat de dosis rituximab op een vergelijkbare manier kan worden teruggebracht, dan kan het bij een landelijke invoering mogelijk ruim € 6 miljoen besparen, stelt het Radboudumc.

 

 

Document acties

Back to top