Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek hogere boetes bij medicijntekort

PW 8 - 16-02-2016
Farmaceutische bedrijven krijgen wellicht te maken met hogere boetes als zij geen medicijnen leveren. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid onderzoekt of de maximale boete van € 45.000 moet worden verhoogd.
Onderzoek hogere boetes bij medicijntekort

Dat heeft Schippers vorige week aangekondigd in een Tweede-Kamerdebat over medicijntekorten. Ze reageerde op opmerkingen van het CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot, die zei dat “dit soort miljardenbedrijven” niet wakker liggen van een boete van € 45.000.

Bruins Slot verwees naar de Warenwet, waar het midden- en kleinbedrijf boetes kan worden opgelegd tot € 820.000. Schippers erkende dat dit een “discrepantie” was. Ze gaat kijken of de wetgeving en het boetebeleid moet worden aangepast.

Aanleiding voor het debat was de recente leveringstop van het schildkliermiddel Thyrax door Aspen Pharma. Kort daarvoor kondigde het bedrijf in Oss aan het medicijn niet meer beschikbaar te hebben voor de ongeveer 350.000 Nederlanders met een schildklieraandoening. De Geneesmiddelenwet schrijft voor dat een bedrijf minimaal twee maanden van tevoren een leveringsprobleem moet melden.

Document acties

Back to top