Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kijksluiter: videoanimaties geven uitleg over bijsluiter

10-11-2016
Omdat bijsluiters vaak te ingewikkeld zijn voor patiënten is de Kijksluiter ontwikkeld, een korte videoanimatie die in spreektaal de essentie van het geneesmiddelgebruik uitlegt. Honderd Service Apotheken gaan de filmpjes aanbieden aan hun patiënten.
Kijksluiter: videoanimaties geven uitleg over bijsluiter

Kijksluiter is een bibliotheek met ruim duizend korte animatievideo’s, die dienen ter ondersteuning van de voorlichting die de apotheek geeft tijdens het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel. Voor 95% van de voor het eerst uitgegeven geneesmiddelen is een Kijksluiter beschikbaar.

In de filmpjes, ontwikkeld door het bedrijf Zorganimaties, komt alleen de informatie uit de bijsluiter aan bod die relevant is voor een patiënt: waarvoor wordt het geneesmiddel gebruikt, wat kan de gebruiker verwachten en waar moet men op letten.

Alle informatie is gepersonaliseerd op geslacht, leeftijd, en de indicatie waarvoor het geneesmiddel is voorgeschreven. Begin 2017 zal Kijksluiter beschikbaar zijn in verschillende talen, waaronder Engels, Turks en Arabisch.

Patiënten kunnen de video’s in de apotheek bekijken, maar ze zijn volgens de makers primair bedoeld voor gebruik thuis. Zo nodig kan de animatie bekeken worden samen met familie of mantelzorger.

Zorganimaties is een initiatief van twee artsen, die betere patiëntenvoorlichting nastreven.

 

 

 

Document acties

Back to top