Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Inzameling medicijnafval vaak chaotisch geregeld

Onderzoek KNMP: kosten apothekers lopen soms fors op

PW48 - 25-11-2016
De inzameling van medicijnafval in Nederland is een chaos. Het vervoer, de verwerking en de kosten voor de apotheker zijn verschillend of helemaal niet geregeld. Alleen in de grotere steden is sprake van eenduidig beleid: daar hoeven apothekers meestal niet te betalen voor de inzameling.
Inzameling medicijnafval vaak chaotisch geregeld

Dat blijkt uit onderzoek van de KNMP. In de helft van de gemeenten waar apotheken geneesmiddelenafval kosteloos kwijt kunnen, moeten zij dat wel zelf naar de milieustraat brengen. Dit is in strijd met de Wet Milieubeheer. Daarin staat dat iemand die afval van burgers vervoert, opgenomen moet zijn in de gemeentelijke afvalverordening: dat is niet het geval.

In enkele gemeenten is er zelfs verschillend beleid voor medicijnafval en gebruikte naalden. Zo nemen de gemeenten Laren, Texel, Alblasserdam en Dongen wel naalden in, maar geen oude geneesmiddelen. In Leiden haalt de gemeente weliswaar medicijnafval op, maar moeten de naaldencontainers worden gebracht. Soms is de inkoop van naaldencontainers doorgeschoven naar de apotheker. Sommige apotheken rekenen deze kosten (€ 8 per container) door aan patiënten.

Kosten

Ook verschillen de kosten voor apothekers zeer sterk. In een deel van de gemeenten kunnen apothekers hun afval kosteloos kwijt, in andere gemeenten kunnen de kosten flink oplopen. In enkele Brabantse gemeenten is een gemiddelde apotheek duizenden euro’s per jaar kwijt, zoals in Nuenen en Zundert (€ 3600), Schijndel (€ 6000) en Uden, waar de kosten met € 7500 het hoogst zijn van Nederland.

“Dat geld wordt rechtstreeks aan de zorg onttrokken”, zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. “Dat gaat ten koste van de farmaceutische zorg aan de patiënt. We vinden het vanzelfsprekend dat in alle gemeenten het afhalen en verwerken gratis is. En dat apothekers dan dus ook allemaal bereid zijn om in te zamelen.” Mede door het gebrek aan beleid in een deel van de gemeenten en de hoge kosten is een aantal apotheken gestopt met het inzamelen van medicijnafval.

Klein Nulent wijst ook nog op de Wet Milieubeheer, die apothekers verbiedt afval van burgers te vervoeren. “Er is vermoedelijk geen gemeente die hierop handhaaft, maar het geeft aan dat de wetgeving en de praktijk niet op elkaar aansluiten.”

In het KNMP-onderzoek staat dat apotheken gemiddeld een dagdeel per week bezig zijn met het verwijderen van verpakkingen. Dat moet, omdat op de etiketten privacygevoelige informatie staat. Een apotheker uit Zuidplas (Zuid-Holland) zegt tegen de onderzoekers: “We hebben jarenlang extra personeel moeten inzetten om elke verpakking te ontdoen van etiketten met persoonlijke informatie.”

Vorige week bevestigde staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu dat het de verantwoordelijkheid is van gemeenten om medicijnafval in te zamelen. “Ik zal de komende periode bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aandringen op laagdrempelige inzameling van ongebruikte geneesmiddelen door samenwerking tussen gemeenten en apothekers”, schreef ze in een brief aan de Tweede Kamer, na vragen van het Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.

Dijksma: “Ik vermoed dat er sprake is van een misverstand als gemeenten apothekers belasten voor het inzamelen van ongebruikte geneesmiddelen.”

Document acties

Back to top