Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

€ 12 miljoen voor studie vrouwspecifieke zorg

Meer aandacht nodig voor ziektesymptomen vrouwen

PW 11 - 08-03-2016
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid trekt de komende jaren € 12 miljoen uit voor onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van gezondheid en geneesmiddelen.
€ 12 miljoen voor studie vrouwspecifieke zorg

Zorgverleners stellen door het gebrek aan kennis vaak verkeerde diagnoses bij vrouwen. Farmaceutische bedrijven houden niet altijd rekening met bijwerkingen van geneesmiddelen. Daardoor ervaren vrouwen een lagere kwaliteit van leven en worden onnodige kosten gemaakt, zegt ZonMw, die het onderzoeksgeld van het ministerie van VWS verdeelt.

Gezondheidsverschillen kunnen groot zijn: vrouwen hebben bijvoorbeeld 60% meer kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen. En bij hart- en vaatziekten tonen vrouwen andere symptomen dan mannen, waardoor artsen de goede diagnose soms missen. Ook hebben vrouwen twee keer zoveel kans op een depressie. De zorgkosten voor vrouwen zijn hoger dan bij mannen.

“We weten dat er verschillen zijn, maar over de oorzaken en gevolgen weten we nog veel te weinig”, zegt Schippers. “We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. Dat is niet acceptabel.”

De investering komt bovenop de € 3,5 miljoen die Schippers dit jaar toezegde voor onderzoek naar depressies onder jonge vrouwen en tieners. ZonMw heeft onlangs in kaart gebracht waar op korte termijn gezondheidswinst te behalen is. De organisatie besluit over enkele maanden naar welke onderzoeken het geld gaat.

Document acties

Back to top