Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Evolocumab vanaf 1 april in het basispakket

PW 14 - 30-03-2016
Het cholesterolverlagende middel evolocumab (Repatha) wordt vanaf 1 april vergoed vanuit het basispakket voor patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vanochtend bekendgemaakt.
Evolocumab vanaf 1 april in het basispakket

De minister heeft besloten om dit middel pas op te nemen na onderhandelingen met fabrikant Amgen over de prijs. Het Zorginstituut Nederland schat dat maximaal 20.000 patiënten in Nederland in aanmerking komen voor evolocumab. Zonder prijsverlaging zouden de kosten voor dit middel daardoor kunnen oplopen tot € 60 miljoen per jaar.

Evolocumab komt als eerste in een nieuwe geneesmiddelenklasse beschikbaar. Het is vooral voor mensen die eerder een infarct hebben gehad of waarbij een te hoog cholesterolgehalte erfelijk bepaald is en waarbij de bestaande behandelingen niet toereikend zijn. De humane monoklonale antilichamen van het evolocumab richten zich tegen het eiwit PCSK-9, dat het aantal LDL-receptoren op de hepatocyt reguleert.

Hoeveel minder betaald moet worden voor evolocumab heeft Schippers niet bekendgemaakt. De afgelopen vier jaar heeft de minister van achttien geneesmiddelen de prijs omlaag weten te krijgen na gesprekken met de producent.

Document acties

gearchiveerd onder: Vergoeding, Politiek, Evolocumab
Back to top