Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Broodje kaas bespaart veel medicijnkosten

PW 14 - 30-03-2016
Door het dure kankergeneesmiddel pazopanib in te nemen met een broodje kaas, kan € 10.000 per patiënt per jaar worden bespaard. Het medicijn voor niercelkanker en kanker in weke delen werkt na een ontbijt beter dan op nuchtere maag, zodat de dosering omlaag kan.
Broodje kaas bespaart veel medicijnkosten

Dat blijkt uit promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Floor Lubberman aan het Radboudumc in Nijmegen, in samenwerking met het Deventer Ziekenhuis en het LUMC in Leiden. Met het onderzoek heeft ze de Jozefprijs gewonnen, zo werd vandaag bekendgemaakt.

Volgens voorschrift moet pazopanib op een nuchtere maag worden ingenomen. Amerikaans onderzoek had al uitgewezen dat inname van het middel tijdens een ontbijt met spek en eieren een lagere dosering mogelijk maakt, met gelijkblijvend resultaat. Lubberman wilde uitzoeken of dit effect ook te behalen was met een Europees ontbijt: een boterham met kaas, pindakaas en hagelslag.

De dosering kan na het eten van een broodje kaas een kwart lager, blijkt uit het onderzoek van Lubberman. Bijkomend voordeel is dat patiënten niet vroeger op hoeven staan om het medicijn op de nuchtere maag in te nemen.

De Jozefprijs is een waardering voor een arts of zorgverlener die elk jaar wordt uitgereikt door het Deventer Ziekenhuis. Lubberman kreeg een oorkonde en een cheque van € 1000.

Document acties

gearchiveerd onder: Dosering, Voedsel, Pazopanib
Back to top