Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Anti-hiv-partijen: PrEP nog dit jaar

21-04-2016
Stel de pre-expositieprofylaxe (PrEP) beschikbaar voor mensen met een verhoogd risico op hiv. Dat vragen Aids Fonds en Soa Aids Nederland in een brief aan minister Edith Schippers van VWS.
Anti-hiv-partijen: PrEP nog dit jaar

Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland vinden het onacceptabel dat de hiv-preventiepil niet breed beschikbaar is. In Nederland is de toegang tot PrEP gelimiteerd tot exact 370 personen, die meedoen in een demonstratieproject van de GGD Amsterdam, schrijven de partijen in hun brief aan de minister.

Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland vragen Schippers waarom ze “de brede inzet van een bewezen effectief preventief middel tegen hiv laten liggen”. Ze doen de oproep samen met het COC, de Hiv Vereniging Nederland en de Vereniging van hiv-behandelaren.

Truvada

Volgens de partijen lopen nu meer mensen dan nodig een levenslange chronische infectie op en vinden er meer hiv-transmissies plaats die voorkomen kunnen worden. Jaarlijks worden in Nederland meer dan duizend nieuwe hiv-infecties vastgesteld.

Richtlijnen van de WHO en UNAIDS bevelen aan PrEP aan te bieden aan mensen met een verhoogd risico op hiv. Een aantal landen, zoals Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten, stellen PrEP dan ook beschikbaar, aldus het Aids Fonds en Soa Aids Nederland.

De partijen richten hun oproep om PrEP snel beschikbaar te maken ook aan Gilead, de fabrikant van Truvada, het enige geneesmiddel dat beschikbaar is voor PrEP.

 

Document acties

Back to top