Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Abortuspil volgend jaar via de huisarts

PW 11 - 10-03-2016
Voor de abortuspil Sunmedabon kunnen vrouwen in de loop van 2017 terecht bij de huisarts. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid werkt aan een wetswijziging om dat mogelijk te maken.
Abortuspil volgend jaar via de huisarts

Voor de zomer schrijft Schippers een brief aan de Tweede Kamer waarin ze zal toelichten onder welke voorwaarden huisartsen Sunmedabon – mifepriston met misoprostol – kunnen voorschrijven bij een medicamenteuze overtijdbehandeling (OTB).

Vorig jaar blokkeerde de minister de verstrekking van de abortuspil via huisarts en apotheker omdat het afbreken van een zwangerschap buiten een kliniek strafbaar is. Apothekers die nu een recept krijgen van een arts die niet verbonden is aan een abortuskliniek, mogen Sunmedabon niet afleveren.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft onlangs in een standpunt vastgesteld dat medicamenteuze OTB veilig en effectief kan worden toegepast in de eerste lijn. Daarvoor moeten volgens het NHG wel eerst wet- en regelgeving en financiële randvoorwaarden landelijk zijn geregeld. Tot die tijd raadt het huisartsengenootschap toepassing van OTB in de huisartsenpraktijk af.

Verder benadrukt het NHG dat de vrouw zorgvuldig moet worden begeleid in haar keuze tussen behandeling in een ziekenhuis, in een abortuskliniek of medicamenteuze OTB via de huisarts.

Document acties

Back to top