Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Visolie ondermijnt chemotherapie

PW Magazine 16, jaar 2015 - 14-04-2015
Visolie-preparaten en vette vis maken tumorcellen resistent tegen chemotherapie. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Eerder Nederlands onderzoek, in 2011 gepubliceerd in Cancer Cell, toonde al dat bepaalde vetzuren in lage concentraties tumorcellen resistent maakt tegen een groot aantal cytostatica. Met het huidige onderzoek, gepubliceerd in JAMA Oncology wordt duidelijk dat deze vetzuren ook daadwerkelijk in het bloed terechtkomen, waardoor ze tumoren kunnen bereiken. Bij muizen bleek visolie de werking van cisplatine tegen te gaan: de tumoren groeiden door.

De onderzoekers becijferden dat bij mensen ongeveer drie milliliter visolie per dag al voldoende is om tumoren resistent te maken. Vervolgens gaven ze menselijke proefpersonen tien milliliter visolie, de aanbevolen hoeveelheid per dag. De bloedspiegel van het verdachte vetzuur (16:4(n-3)) bleek snel te stijgen. Dit hield ongeveer acht uur aan. Verder bleek uit een enquête dat ongeveer 11% van de kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, visoliesupplementen slikken.

Document acties

Back to top