Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onrust over saxagliptine: CBG raadt patiënten aan niet zomaar te stoppen

23-04-2015
Onder patiënten is onrust ontstaan over de veiligheid van het diabetesmiddel saxagliptine (Onglyza), na een aanvullende analyse van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Uit het onderzoek bleek dat er een verhoogd risico op ziekenhuisopnamen is door hartfalen. Mogelijk is ook het risico op sterfte verhoogd.
Onrust over saxagliptine: CBG raadt patiënten aan niet zomaar te stoppen

Het CBG en het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) onderzoeken wat de precieze betekenis is van deze aanvullende analyse en of er consequenties aan verbonden moeten worden. In mei zal deze zaak ook in het Europese geneesmiddelenbewakingscommissie worden besproken.

Patiënten wordt afgeraden om op eigen initiatief te stoppen met het middel. Indien patiënten ongerust zijn, kunnen zij het gebruik van saxagliptine bespreken met hun behandelend arts.

Lees hier het gehele standpunt van het CBG.

SAVOR-studie

De FDA heeft een aanvullende analyse uitgevoerd van gegevens uit de SAVOR-studie uit 2013. In deze studie werden de werkzaamheid en veiligheid van saxagliptine onderzocht onder ruim 16.000 patiënten met type 2-diabetes. De FDA concludeert nu dat er mogelijk een verhoging van het risico op sterfte is. Bij de eerdere beoordeling van de data van de SAVOR-studie werd weliswaar ook een kleine toename gezien, maar deze is niet als significant beoordeeld.

Document acties

Back to top