Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Specialisten: stoppen van vergoeding bereidingen is onverantwoord

12-03-2015
Het stopzetten van de vergoeding van honderd apotheekbereidingen door zorgverzekeraars is volgens specialisten onverantwoord. De Federatie van Medisch Specialisten vindt dat zorgverzekeraars hiermee op de stoel van de specialist gaan zitten.

De Federatie van Specialisten vindt het “onbegrijpelijk” dat zorgverzekeraars niet eerst hebben overlegd over de maatregel om ruim honderd bereidingen niet langer te vergoeden. Per 1 maart 2015 moeten patiënten, onder wie kinderen en terminale patiënten, deze geneesmiddelen uit eigen zak betalen. Volgens de zorgverzekeraars zijn deze apotheekbereidingen niet rationeel of ook zonder recept verkrijgbaar.

De federatie vindt dat zorgverzekeraars met de maatregel “op de stoel gaan zitten” van de medisch specialist. Het is aan de behandelend medisch specialist om te bepalen welk geneesmiddel, in welke toedieningsvorm en in welke dosering het meest effectief zal zijn.

Met name bij kindergeneeskunde en dermatologie zijn de apotheekbereidingen op maat essentieel voor een goede behandeling, stelt de federatie. Als voorbeeld noemen de specialisten vloeibare diclofenac, voor jonge kinderen die niet goed tabletten kunnen doorslikken. Een passend alternatief dat bovendien ook flexibel kan worden gedoseerd, aldus de specialisten. Deze drank wordt nu niet langer vergoed.

De federatie roept de zorgverzekeraars op bij dit soort wijzigingen eerst in overleg te gaan met medisch specialisten.

 

Document acties

Back to top