Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers praat prijzen elf medicijnen omlaag

PW Magazine 27, jaar 2015 - 30-06-2015
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is er de afgelopen twee jaar in geslaagd de prijzen te verlagen van elf dure geneesmiddelen door onderhandelingen met farmaceutische bedrijven.
Schippers praat prijzen elf medicijnen omlaag

Drie weken geleden werd nog een zogenoemd financieel arrangement afgesloten met fabrikant Vertex Pharmaceuticals over de prijs van Kalydeco (ivacaftor) tegen taaislijmziekte.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Schippers vorige week gezegd dat ze behalve voor ivacaftor financiële arrangementen heeft gemaakt voor dabigatran, rivaroxaban en apixaban (NOAC’s), alglucosidase alfa (ziekte van Pompe), agalsidase alfa en beta (ziekte van Fabry), ruxolitinib (myelofibrose), pirfenidon (idiopathische pulmonale fibrose), sofosbuvir en daclatasvir (beide hepatitis C).

Hoeveel de minister in totaal heeft bespaard, is onduidelijk. Wel zegt ze dat er meer mogelijkheden zijn voor verdere besparingen op de uitgaven van geneesmiddelen met deze arrangementen. “Ik constateer dat er nog steeds sprake kan zijn van individuele geneesmiddelen met een relatief hoge prijs of hoge uitgaven”, aldus de brief.

Schippers zoekt naar meer instrumenten om de prijzen van nieuwe geneesmiddelen te verlagen. “De bestaande instrumenten lijken niet voldoende dekkend te zijn.” Ze kondigt aan dat ze “proactief, scherper en kritischer” gaat sturen op prijzen. “Nieuwe waardevolle geneesmiddelen mogen worden gewaardeerd met een goede prijs, maar dit moet wel binnen maatschappelijke gewenste proporties blijven.”

Deze zomer komt de Nederlandse Zorgautoriteit met een advies aan de minister waarin staat hoe zorgverleners dure middelen kunnen blijven betalen en de medicatie toegankelijk blijft voor alle patiënten.

Document acties

Back to top