Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Rimpelvuller verboden bij cosmetische ingreep

PW Magazine 9, jaar 2015 - 26-02-2015
Het gebruik van permanente rimpelvullers is sinds 1 januari 2015 alleen nog toegestaan om medische redenen. Andere toepassingen, bijvoorbeeld vanuit cosmetisch oogpunt, zijn verboden.

Deze bepaling is vastgelegd in artikel 16a van het Besluit medische hulpmiddelen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet toe op naleving hiervan. Deze regelgeving sluit aan op een afspraak van plastische chirurgen uit 2006 om permanente fillers niet meer voor cosmetische doeleinden te gebruiken, maar alleen nog op medische indicatie, bijvoorbeeld bij verlies van onderhuids vetweefsel als bijwerking van hiv-medicatie.

“Permanente fillers geven risico op complicaties zoals infecties en granuloomvorming”, zegt dr. Peter Velthuis, dermatoloog in het Erasmus MC in Rotterdam en oprichter van de Velthuis Kliniek, een privékliniek voor plastische chirurgie. “Omdat het dood materiaal is, kunnen antibiotica hun werk niet doen op de plaats waar de filler is aangebracht. Daarom moeten fillers – bij medische ingrepen – worden ingebracht onder strikt steriele omstandigheden.”

Document acties

Back to top