Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

'Patiënt speelbal in vergoedingskwestie'

Psychiaters: 'grote zorgen' beschikbaarheid MAO-remmers

PW Magazine 28/29, jaar 2015 - 03-07-2015
Onder patiënten is onrust ontstaan nu de geïmporteerde MAO-remmers tranylcypromine en fenelzine – na een besluit van het Zorginstituut Nederland – niet meer worden vergoed. Zorgverzekeraars betalen wel voor de bereidingen, maar psychiaters zijn bezorgd dat deze middelen mogelijk onvoldoende beschikbaar zijn.
'Patiënt speelbal in vergoedingskwestie'

Dat schrijft hoogleraar psychiatrie Robert Schoevers aan het Zorginstituut Nederland (ZIN). Zijn brief is ondertekend door diverse partijen, zoals de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, patiëntenorganisatie Depressie Vereniging en enkele ziekenhuizen.

Volgens Schoevers, werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), moesten psychiaters begin dit jaar van patiënten vernemen dat tranylcypromine (Parnate) en fenelzine (Nardil) niet meer worden vergoed.

Zorgverzekeraars hadden patiënten verteld dat ze hun geneesmiddel voortaan zelf moesten betalen. “Vanuit menselijk oogpunt belachelijk beleid”, aldus Schoevers. “Voor deze ernstig zieke patiënten – met therapieresistente depressie – zijn deze MAO-remmers heel effectief.”

De zorgverzekeraars voeren een maatregel uit van ZIN, dat heeft besloten dat deze geneesmiddelen niet meer worden vergoed. Volgens het zorginstituut worden ze vaker voorgeschreven dan 1 per 150.000 inwoners – de grens die ZIN hanteert voor geneesmiddelen zonder handelsvergunning. Het zorginstituut probeert de fabrikanten te bewegen deze vergunning voor Nederland alsnog te verkrijgen.

Recht op vergoeding

Nadat het UMCG volgens Schoevers enkele maanden de geneesmiddelen voor deze patiënten had betaald, bepaalde ZIN begin juni dat de apotheekbereidingen van tranylcypromine wél worden vergoed. Fenelzine is echter niet beschikbaar bij leveranciers van grondstoffen. Zorgverzekeraars moeten van het zorginstituut een ‘ruime overgangsregeling’ hanteren bij het omzetten.

Of patiënten een spécialité of een bereiding krijgen, maakt psychiaters volgens Schoevers niet veel uit. “Maar we maken ons wel grote zorgen over de beschikbaarheid van apotheekbereidingen.”

Verder zegt Schoevers “er niet gerust op te zijn” dat MAO-remmers op de langere termijn verzekerd blijven; is de vergoeding van bereidingen slechts een tussenstap? “Enkele patiënten zouden zich kunnen suïcideren, bij gebrek aan een effectieve behandeling.”

Voor het zorginstituut is de vergoeding van de bereidingen wel degelijk “de laatste stap”, benadrukt een woordvoerder. “Patiënten die op deze middelen zijn ingesteld, houden recht op vergoeding.”

Extreme prijsverhoging

Apothekers en zorgverzekeraars werden vorige maand verrast door een extreme prijsverhoging van Parnate: in mei kostte het € 443,61 per 250 stuks; een maand later € 2750,36. De Engelse fabrikant AMCo laat weten dat de prijsverhoging nodig is om “de Nederlandse prijs weer in lijn te brengen met de Engelse”.

Parnate had in 2014 in Nederland een omzet van € 2,8 miljoen, blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen. Doorgeleverde bereidingen van tranylcypromine staan sinds 2014 in de G-Standaard.

Document acties

Back to top