Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NPCF: helft patiënten maakt (bijna-)fouten mee

28-09-2015
Bijna de helft van de patiënten heeft wel eens meegemaakt dat er een foute diagnose werd gesteld of bijna verkeerde geneesmiddelen werden gegeven in een ziekenhuis, zorginstelling of bij een huisarts.

Dat blijkt uit resultaten van onderzoek onder bijna 10.000 patiënten, die patiëntenfederatie NPCF vandaag heeft bekendgemaakt. Patiënten zeggen dat de fout niet was gebeurd als beter met hen was overlegd. Ze vinden zorgverleners soms te weinig deskundig of zeggen dat zorgverleners soms slecht samenwerken.

“Patiënten denken graag mee over veilige zorg”, zegt NPCF-directeur Dianda Veldman. “Ze zijn een extra paar ogen en oren. Daarvan kunnen en moeten dokters gebruikmaken. Dat gebeurt nu te weinig.”

Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel (83%) van de patiënten graag meehelpt om fouten te voorkomen. Zorginstellingen en zorgverleners zouden de patiënt actief bij de zorg moeten betrekken, vindt de NPCF. Daarom begint de organisatie een campagne voor patiënten om medische fouten te helpen voorkomen.

Document acties

Back to top