Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe partij lanceert apotheekinformatiesysteem

'Software in de eerste lijn is een gesloten wereld'

PW Magazine 40/41, jaar 2015 - 25-09-2015
Promedico ICT, een nieuwe toetreder in de openbare farmacie, introduceert begin volgend jaar een eigen apotheekinformatiesysteem (AIS). Volgens het softwarebedrijf is het een open systeem dat communiceert met andere zorgaanbieders in de eerste lijn.
Nieuwe partij lanceert apotheekinformatiesysteem

In de apotheek functioneren verschillende ICT-producten naast elkaar, maar die zijn vaak niet aan de huidige apotheekinformatiesystemen te koppelen. Dat schrijft Promedico bij de aankondiging van een nieuw ‘farmaceutisch zorginformatiesysteem’, waarvan de eerste versie in het tweede kwartaal van 2016 zal worden opgeleverd.

Het product voegt volgens Promedico-directeur Pita van Arkel de losse ICT-toepassingen in de apotheek samen. “Wij bouwen geen compleet nieuw AIS, maar een open systeem dat de bestaande modules met elkaar koppelt en communiceert met andere zorgaanbieders.”

Het Promedico-systeem gaat ook labwaarden, medisch-farmaceutische beslisregels en de reden van voorschrijven ondersteunen.

Het Nederlandse Promedico is leverancier van een informatiesysteem voor de huisarts en voor de apotheekhoudende huisarts – met zo’n 300 gebruikers is het naar eigen zeggen marktleider onder apotheekhoudende huisartsen.

Het bedrijf richt zich nu ook op de apotheekmarkt omdat de zorg rondom de patiënt in de eerste lijn niet goed kan worden gefaciliteerd, stelt Van Arkel. “Het is een gesloten wereld waarbinnen de uitwisseling tussen huisarts- en apotheekinformatiesystemen ernstig tekortschiet.”

Zorg en distributie

Het nieuwe zorgsysteem komt volgens Promedico voort uit een verkenningstraject met apotheekketens als BENU Apotheek, Mediq, Thio Pharma en de apotheken van de gezondheidscentra van Arts en Zorg.

Een wens van deze partijen is volgens Promedico om distributie en zorg te scheiden in het AIS, maar die wel met elkaar te kunnen laten praten. Marcel van den Berg, operationeel directeur van BENU Apotheek: “BROKIS Zorgcoach opereert nu los van het AIS, maar we willen ze graag integreren. We bieden onze zorgverlening echter ook aan los van het doosje.”

Van den Berg zegt de bouw van het Promedico-systeem met interesse te volgen omdat het “vanaf nul wordt opgebouwd” en is gericht “op de farmacie van nu. Open systemen zijn de toekomst, is onze overtuiging.”

Of BENU Apotheek overstapt op Promedico, kan Van den Berg niet zeggen. “In onze apotheken werken we met Pharmacom en Mira, systemen die ook nieuwe modulaire toepassingen ontwikkelen. Bovendien moet Promedico zich eerst nog bewijzen.”

Van de overige partijen zijn de plannen niet bekend; enkele ketens hebben volgens Promedico toegezegd te gaan proefdraaien met het systeem.

Het Promedico-systeem is geschikt voor zowel apotheekketens als zelfstandige apotheken.

Idealen

Het veroveren van een positie op de apotheekmarkt, naast grote partijen als PharmaPartners en CompuGroup Medical, is geen doel op zich voor Promedico, dat volgens Van Arkel opereert vanuit het ideaal ‘betere zorg voor iedereen’. “Deze bedrijven zijn onderdeel van multinationals en keren dividend uit. Wij investeren alles in betere zorg.”

Promedico is eigendom van de Stichting Automatisering Huisartsen.

Document acties

Back to top