Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NHG: pijnmedicatie op vaste tijden bij hernia

PW Magazine 23, jaar 2015 - 03-06-2015
Adequate pijnbestrijding kan een vroegtijdige verwijzing en een operatieve ingreep voorkomen bij patiënten met lage rugpijn die uitstraalt naar het been, oftewel het lumbosacraal radiculair syndroom (LRS).

Huisartsen moeten hiervoor niet langer benzodiazepinen voorschrijven. Deze veroorzaken vooral bijwerkingen, want een effect bij LRS is nooit aangetoond. Dat staat in de tweede herziening van de NHG-Standaard Lumbosacraal radiculair syndroom, die deze week is gepubliceerd in Huisarts en Wetenschap.

De werkgroep die de standaard heeft herzien, raadt aan om de pijnmedicatie op vaste tijden toe te dienen, eventueel met een hogere dosering voor de nacht. Bij hevige pijn of contra-indicaties voor NSAID’s luidt het advies: start direct met (zwakwerkend) opiaat.

Wanneer de patiënt hevige pijn houdt, moet die naar de neuroloog voor aanvullend onderzoek. De arts kan neuropathische pijnmedicatie overwegen als er geen ernstige oorzaak voor de pijn is. Of als iemand niet in aanmerking komt voor een operatie of de operatie onvoldoende effect heeft.

Document acties

Back to top