Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Implanteerbare oncolyticatest

PW Magazine 19, jaar 2015 - 06-05-2015
Een implanteerbaar apparaatje kan helpen bij het maken van de keuze voor het juiste geneesmiddel bij de individuele kankerpatiënt. Dat schrijven onderzoekers van het MIT’s Koch Institute for Integrative Cancer Research in Science Translational Medicine.

Hoewel er meer dan honderd geneesmiddelen geregistreerd zijn voor de behandeling van kanker, is het moeilijk te voorspellen welk geneesmiddel het best werkt bij een specifieke patiënt. Een nieuw implanteerbaar apparaat ter grootte van een rijstkorrel kan dit probleem mogelijk oplossen.

Het apparaatje kan een lage dosering van dertig verschillende geneesmiddelen bij zich dragen en wordt geïmplanteerd in een tumor. De verschillende middelen diffunderen in het tumorweefsel en een dag later wordt het apparaatje – samen met wat tumorweefsel – weer verwijderd. Onderzoekers kunnen vervolgens het effect van de verschillende middelen op de tumorcellen meten.

Het apparaatje is getest bij muizen met humane prostaattumoren, borstkankertumoren en melanomen. Het is al bekend dat deze tumoren verschillend reageren op verschillende middelen en de resultaten van dit onderzoek kwamen hiermee overeen. Ook testte het team het apparaat bij muizen met drievoudig negatieve borstkanker. De verschillende tumoren reageerden verschillend op de vijf geneesmiddelen in het apparaatje. Dezelfde resultaten werden verkregen wanneer de middelen intraveneus werden toegediend, wat aangeeft dat het apparaat een goede voorspeller is van de gevoeligheid van de tumoren voor de middelen.

De onderzoekers geven aan dat er in het huidige onderzoek is gekeken naar het effect van afzonderlijke middelen, maar dat het apparaat ook gebruikt kan worden om verschillende combinaties te testen. Ze werken aan manieren om het apparaatje beter te kunnen aflezen wanneer het zich nog in de patiënt bevindt. Hierdoor kunnen resultaten eerder worden verkregen. Voor volgend jaar staat er bovendien een klinische trial gepland.

Document acties

Back to top