Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ebola-uitbraak lijkt over hoogtepunt heen

27-01-2015
De ebola-epidemie lijkt een keerpunt te hebben bereikt. In de drie zwaarst getroffen landen - Liberia, Guinee en Sierra Leone - is een daling te zien in het aantal nieuwe gevallen per week. Toch blijft volgens de WHO waakzaamheid geboden.

Dat blijkt uit een WHO-rapport dat een update geeft van de ebola-uitbraak tot halverwege januari. In Liberia worden nu ongeveer acht nieuwe ebolagevallen per week gemeld, terwijl de piek in dit land lag op 509 per dag. Voor Guinee zijn deze getallen respectievelijk 20 en 292, voor Sierra Leone 117 en 748. Volgens de WHO begon de dalende trend het eerst in Liberia en vervolgens in Sierra Leone en Guinee.

De organisatie stelt dat het nog te vroeg is om genoegzaam achterover te leunen. Of de daling zich voortzet, hangt ook af van hoe goed het lukt om mensen die in contact hadden met patiënten op te sporen. Volgens de WHO moeten daarvoor alle registers open. Eén enkele besmetting geeft namelijk al kans op een nieuwe uitbraak.

Inmiddels zijn bijna 22.000 mensen besmet met het ebolavirus. Ruim achtduizend mensen stierven, voornamelijk in de drie genoemde landen.

Document acties

Back to top