Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBS: hogere zorgpremie voor hoge inkomens

PW Magazine 19, jaar 2015 - 06-05-2015
Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat de zorgpremie voor mensen met een hoog inkomen omhoog zou moeten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder 3501 personen van 18 jaar of ouder.

Verder constateert het CBS op basis van het onderzoek uit 2014 dat groepen met een hoger gezondheidsrisico, zoals ouderen en mensen met een minder goede gezondheid, volgens een groot deel van de bevolking geen hogere zorgpremie moeten betalen.

Mensen die hun gezondheid in gevaar brengen door roken of te veel alcohol, zouden volgens ruim de helft van de bevolking daarentegen een hogere zorgpremie moeten betalen.

Het beeld is duidelijk anders voor mensen met een gezonde leefwijze. Hoewel de meerderheid vindt dat de premie voor hen ongewijzigd zou moeten blijven, is er ook een substantieel deel dat graag zou zien dat de premie omlaag gaat voor niet-rokers, mensen die niet of nauwelijks alcohol drinken, mensen die voldoende bewegen en mensen met een gezond gewicht.

Document acties

Reacties

06-05-2015 10:27
J.C. Kortekaas zegt:

Bij de start van het kabinet Rutte II was het kabinet er bijna op gevallen.

De premie is al inkomensafhankelijk voor het gedeelte dat de belastingdienst int. De Telegraaf organiseerde met succes een lobby tegen deze kabinetsplannen. Het regeerakkoord werd formeel aangepast middels de aangenomen motie-Zijlstra/Samsom[ over de alternatieve maatregelen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie (33410, nr. 32).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rutte_II#Start

Back to top